Het trimmen en de verzorging van uw Bouvier

Borstelen
Als u voor een bouvier kiest moet u zich er wel van bewust zijn dat de bouviervacht goed onderhouden moet worden. Het begint al met de puppyvacht die moet wekelijks onderhouden worden. Dat kan in de eerste weken met een borstel, later zul je overgaan tot het kammen van de vacht. De pup zal snel wennen aan het kammen als je dagelijks even de borstel of kam over zijn vacht haalt. Bij het verzorgen van de vacht kunt u het beste de pup/hond op een tafel zetten, uw rug wordt hiermee gespaard. Wanneer je bouvier gewend is aan het wekelijkse onderhoudsbeurtje gaat het kammen meestal vanzelf. Het kammen moet met de tanden van de kam naar de huid toe zodat de onderwol goed wordt verwijderd, dan kan de vacht zich goed ontwikkelen.

Trimmen
Het trimmen van de vacht gebeurde vroeger door het plukken van de vacht, omdat de vacht van stokhaar was, dus hard van structuur. Door de jaren heen zijn de vachten zachter en veel voller geworden zodat de er geknipt moet worden om uw bouvier mooi in model te houden. Ondanks dat de vachten zijn veranderd moet de beharing nog wel hard aanvoelen, de keurmeester zal daar tijdens de show altijd aandacht aan besteden. Hij/zij kan bij twee gelijkwaardige honden dit zwaar laten meewegen, vooral Belgische keurmeesters keuren de vacht altijd zeer nauwkeurig.

Knippen
Het trimmen/knippen van uw bouvier moet minimaal 4 x per jaar gebeuren, maar om de bouvier mooi in model te houden zou ik adviseren om er 6 x per jaar van te maken. De vacht van uw bouvier moet 6 centimeter lang zijn, dus uw trimmer moet daar rekening mee houden. Vaak zie je dan ook bouviers die veel te kort getrimd zijn. Dit komt omdat er veel trimmers zijn die snel naar de tondeuse grijpen als er naar hun mening te veel klitten in de vacht zitten. Een geschoren bouvier ziet er de eerste weken niet zo mooi uit, dus om te voorkomen dat uw bouvier geschoren wordt moet u altijd goed de vacht onderhouden door deze wekelijks te kammen.

Advies
Wilt u advies over de verzorging van de vacht van uw bouvier of wilt u uw bouvier bij ons laten trimmen? Neem dan gerust contact met ons op!